Wilskracht: Ons geschenk aan Hengelo

In het kader van het 50-jarig bestaan van het Fuldauer Fonds heeft de gemeente Hengelo een bijzonder cadeau ontvangen: het kunstwerk "Wilskracht", ontworpen door de Eindhovense kunstenaar Jan Wils. Het rode beeld, dat zich achter de Lambertusbasiliek bevindt, symboliseert niet alleen de verbondenheid van de stichting met de stad, maar ook de kracht en veerkracht van Hengelo. Tijdens een ceremonie op vrijdag 7 juni 2024 werd de naam van het kunstwerk officieel onthuld.

Op vrijdag 7 juni 2024 heeft het rode kunstwerk achter de Lambertusbasiliek in Hengelo officieel de naam "Wilskracht" gekregen. Dit bijzondere kunstwerk, ontworpen door Jan Wils, is een cadeau van het Fuldauer Fonds aan de gemeente Hengelo ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting.

Wethouder van cultuur Marie-José Luttikholt bedankte het Fuldauer Fonds voor dit waardevolle geschenk aan de stad. “Dit kunstwerk verfraait onze binnenstad enorm. Als je hier langsfietst of loopt, dan kom je de binnenstad binnen. Dat dit mooie kunstwerk leeft, hebben we gemerkt aan de vele namen die zijn ingestuurd,” aldus Luttikholt.

Het kunstwerk, oorspronkelijk door de kunstenaar "Figuratief rood beeld" genoemd, kreeg zijn uiteindelijke naam na een uitgebreide selectieprocedure. Wethouder Gerard Gerrits zat samen met Luttikholt in de jury om de winnende naam te kiezen uit de vele inzendingen. "Eén naam sprong er voor ons echt uit, omdat die eer doet aan de kunstenaar en het fantastische mooie kunstwerk, maar ook aan wat we willen uitstralen als Hengelo. We willen graag een krachtig Hengelo zijn".

Het kunstwerk "Wilskracht" staat als een symbool van de verbondenheid van de stichting met de stad en de toewijding aan Hengelo. Zoals elk kunstwerk roept ook dit kunstwerk verschillende reacties op. De één ziet schoonheid, de ander ziet afstotelijkheid. Meningen worden gevormd en oordelen snel geveld. Maar laten we een stap terugnemen en onszelf uitdagen om anders naar zaken te kijken. Net zoals bij kunst is het namelijk veel meer dan wat het oog ziet. Het is een uitnodiging om ons te verdiepen, te voelen, te denken en om vanuit verschillende perspectieven te kijken. Laten we nieuwsgierig zijn en vragen stellen. Wat probeert iemand, net zoals dit kunstwerk, ons te vertellen? Welke verhalen, emoties of ideeën liggen er verborgen onder het oppervlak? Misschien ontdekken we iets dat ons raakt, iets dat ons aan het denken zet, of iets dat ons verbindt met anderen.

Stadsdichter van Hengelo, Wouter Munsterman, schreef speciaal voor deze gelegenheid een gedicht:

Mensbeeld

Misschien handen,
misschien voeten,
misschien iets daartussen in.
Reikend naar de hemel
vol vertrouwen of in wanhoop,
misschien daar iets tussen in.
Wat vraagt het veel om mens te zijn.
De tegenstrijdigheden in jezelf kun
je alleen verenigen met een zacht hart.
Ik zie een beeld, misschien de mensheid
die in struikelstappen voortbeweegt,
misschien even stilgevallen maar
het heeft een fluwelen wilskracht.

Met "Wilskracht" hopen we dat dit kunstwerk een bron van inspiratie en reflectie zal zijn voor alle inwoners en bezoekers van Hengelo. Het Fuldauer Fonds is verheugd dit prachtige symbool van veerkracht en verbondenheid aan de stad te kunnen schenken.